Istoric

Trecut, Prezent, Perspective

Facultatea de Educatie Fizica si Sport s-a infiintat in anul 1960, in cadrul Institutului Pedagogic.

In perioada 1960-1983, cursurile de zi cu durata de trei ani si cele fara frecventa, cu durata de patru ani, au fost absolvite de un numar de 1413 studenti, dintre care 144 au fost studenti din: Cipru, Columbia, Congo, Coasta de Fildes, Egipt, Gabon, Grecia, Libia, Portugalia, Siria, Suedia, Tunisia.

Dupa o intrerupere de 7 ani, activitatea facultatii s-a reluat, in anul 1990. In cei 15 ani care au trecut de la reinfiintare, peste 1800 de studenti au obtinut “Diploma de licenta in Educatie Fizica si Sport” a Universitatii “Babes-Bolyai”. Dintre acestia peste 150 au fost tineri si tinere din Grecia, Ungaria, Lituania, Moldova. In luna iunie a anului 2000 a absolvit si prima promotie a liniei maghiare de studiu, infiintata in anul 1996.

Din anul 1998, oferta facultatii s-a largit prin infiintarea specializarii „Kinetoterapie”. La aceasta specializare, activitatea este sustinuta de cadre didactice ale facultatii, iar la o serie de discipline specifice, de specialisti din cadrul Spitalelor de Recuperare si Neurologie din orasul nostru, care au statut de asociati.

Pentru a veni in sprijinul sportivilor de mare performanta pe langa cursurile de zi, au fost organizate la specializarea „Educatie fizica si sport” cursuri in regim de „fara frecventa”, IDD sau „frecventa redusa”.

Activitatea FEFS s-a extins in anul 1999, prin infiintarea in orasul Bistrita, a unui Colegiu de Maiestrie Sportiva si Acrobatica pentru formarea antrenorilor in diferite ramuri sportive. Odata cu adoptarea structurilor conforme sistemului Bologna, incepand cu anul universitar 2005-2006, la Bistrita functioneaza – ca extensie a FEFS – primul an de studiu la nivel licenta cu durata studiilor de 3 ani, specializarea „Educatie fizica si sport”.

Activitatea facultatii s-a desfasurat, inca de la inceput, in Parcul Sportiv al Universitatii “Babes-Bolyai”, infiintat in anul 1932 de catre eminentul om de stiinta, pedagog si mare iubitor al sportului, profesorul universitar doctor Iuliu Hatieganu, rector al Universitatii clujene. In acest parc, ce poarta azi numele creatorului sau, si-au desavarsit educatia, devenind oameni si sportivi celebri, zeci de generatii de studenti clujeni. Toti isi amintesc cu mandrie, dragoste si respect de perioada studentiei.

Printre absolventii FEFS din promotiile mai vechi sau mai recente se numara personalitati de mare valoare din domeniul sportului, dintre care ii enumeram pe: Bella Karoly (fost antrenor al echipei olimpice de gimnastica), Simion Schobel (antrenor al selectionatei de handbal a Germaniei, fost campion mondial), Ioanis Tikos si Costas Saganis (antrenori ai echipelor reprezentative de baschet juniori a Greciei), Adelinho Jorge Suares (antrenor al reprezentativei de tineret a Portugaliei la baschet), Gabriela Szabo (campioana olimpica si mondiala la atletism), Ionela Tarlea (campioana mondiala la atletism), Maria Cioncan (medaliata la J.O la atletism), Simona Richter, Ioana Dinea, Laura Moise (medaliate la J.O si campionate europene la judo), atletele Nicoleta Grasu, Iloc Cristina, Mihaela Botezan.

In anul universitar 2005-2006, FEFS are inscrisi 1937 de studenti la cursurile de nivel licenta (3 ani si 4 ani) si master (1 an), la formele de invatamant de zi, cu frecventa redusa si invatamant la distanta, ultima forma fiind in curs de lichidare.

Incepand cu anul academic 2005-2006, FEFS si-a restructurat oferta de studiu, aliniindu-se la prevederile PROCESULUI BOLOGNA care vizeaza edificarea unui spatiu european al invatamantului superior prin compatibilizarea studiilor academice la nivelul Comunitatii Europene. In acest context, pentru studentii care si-au inceput studiile in acest an universitar structura studiilor in domeniul « Educatie fizica si sport » de care apartinem este urmatoarea:

 • nivel licenta (3 ani) cu trei specializari:
  • Educatie fizica si sportiva
  • Kinetoterapie si motricitate speciala
  • Sport si performanta motrica
 • nivel master (2 ani) cu patru specializari:
  • Antrenament şi performanţă sportivă
  • Educaţie fizică, fitness şi agrement în turism
  • Managementul organizaţiilor şi activitatilor sportive
  • Kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor

Licentiatii FEFS ai UBB sunt recunoscuti de catre forurile de specialitate europene si mondiale, cu sustinerea eventuala a unor examene de diferenta nesemnificative. Aceasta recunoastere dovedeste compatibilitatea curriculum-ului facultatii cu structuri similare din toata lumea.

Formele de invatamant cu durata studiilor de 4 ani la nivel licenta, 1 an la nivel master si Colegiul de maiestrie sportiva sunt in curs de lichidare. Absolventii acestor forme se bucura de toate drepturile conferite de diploma dobandita.

Copyright © Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Cluj-Napoca          Protecția datelor cu caracter personal          Politica de utilizare a cookies-urilor