magyar
romana
home
FELVÉTELI 2018

Rövid ismertető

A BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezõ állami felsőoktatási intézményA BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezõ állami felsőoktatási intézmény, a kultúra, a gazdaság és az innovációs törekvések fontos tényezõje. Küldetése alapján arra hivatott, hogy lokális, regionális, nemzeti és nemzetközi viszonylatban a kulturális sajátosságok fenntartását, a kultúra dinamikáját biztosítsa. Az egyetem huszonegy, közöttük a Testnevelés és sport kar is, viszonylag önálló karon működik, amelyek teljes körű tudományegyetemi képzést és továbbképzést nyújtva hallgatóinak. Szerkezeti felépítésében oktatási egységei mellett (karok, intézetek, tanszékek, kollégiumok, tudományos kutatóintézetek) saját létesítményekkel is rendelkezik (könyvtárak, múzeumok, laboratóriumok, adminisztratív egységek, bentlakások, egyetemi étkezdék, sport- és szabadidõs létesítmények, gyakorlóterek stb.) (BBTE honlapjáról).

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT KARRA beiratkozni vágyók számára tett ajánlatunk múlt hagyományain, a jelen hozzáértésén és a jövőben vetett hitünkön alapul. Közel öt évtizedes fennállásunk alatt végzőseink sikeresen illeszkedtek be a sport verseny-világába és megtiszteltek bennünket eredményeikkel. Régebbi és frissebb végzőseink között olyan értékes személységek voltak, mint Károlyi Béla (Nadia Comaneci tornászklasszis edzője), Szabó Gabriela (olimpiai és világbajnok atléta), Tirlea Ionela (világbajnok atléta), Cioncan Maria (olimpiai bronzérmes atléta), Richter Simona, Dinea Ioana és Moise Laura (olimpiai érmes és Európa-bajnok cselgáncsozók) stb.

Karunk három szakon biztosít magyar nyelvű, nappali alapképzést:

A Testnevelés és sport és a Sport és motorikus teljesítmény szakon a cél olyan gyakorlati-módszertani rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi testnevelő-órák/ edzések megszervezését és levezetését a különböző intézményekben (óvoda, elemi és általános iskola, sportiskola, sportklubok). Ezen szak végzősei olyan képességeket sajátítanak el, amelyek lehetővé teszik a tanulók és más testi erőkifejtést végző személyek psziho- motrikus viselkedésének megértését, valamint ezek fejlesztési eszközeinek tanulmányozását és kutatását. A végzősök elhelyezkedési lehetőségei igen széleskörűek, dolgozhatnak testnevelő tanárként elemi vagy általános iskolában, edzőként oktatóként fitness-központokban, megfigyelőként a vízisportokban, sízésben vagy a turizmus területén stb.

A Kinetoterápia és speciális mozgáskészség szak előadásai és gyakorlati képzései egy sokoldalú ismeretrendszer kialakítását segítik elő. A diákok megismerik a kinetoterápia szerepét a regeneráció komplex folyamatában, a testgyakorlás fontosságát a lakosság egészségének megőrzésében, a betegek gyógyulásának elősegítésében. A végzősök fel tudják majd mérni a betegek funkcionális fogyatékait, összeállítani a fizikai gyakorlatokat magába foglaló kezelés és terápia programját, és jogot szereznek a gyógymasszázsban. A végzősök álláslehetőségei között szereplő lehetőségek: iskolai gyógytornász, egészségtan tanár, az élsportolók felkészülési és regenerációs csapat tagja stb..

Karunk valamennyi oktatási és tutori módjával, nagy hangsúlyt fektet az egyéni képzésre is. A tanár-diák viszony a kölcsönös tiszteleten alapul, és a folyamatos együttműködést célozza. A diákok magasan képzett, nagy tapasztalattal bíró tanerőkre számíthatnak, akiknek többsége legalább egyszeri külföldi didaktikai tapasztalattal is rendelkezik. Tanulmányi terveink országos szinten kiválónak minősülnek, és kompatibilisek az európai tantervekkel.

A tanítási folyamat java a Dr. Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportpark természetes környezetében zajlik, labdarúgó-, tenisz-, kosárlabda-, kézilabda- és strandröplabdapálya, stadion, atlétika-terem és fitness terem, fedett úszoda központ áll a diákok rendelkezésre. Az előadótermek, laboratóriumok és a könyvtár szintén a sportpark területén álló kampusban található meg.

(letőlteni)A cikk legutolso modositasanak idopontja: 2013-03-07, ismerteto kategoria